Hurtig levering
Gratis fragt
16. dec 2021 af Lærke Maagaard i samarbejde med eksperter

Hvordan etablerer I et godt putteritual?

Med et putteritual, fortæller du dit barn via handlinger og elementer, hvad der skal ske. Har du ikke læst vores sidste indlæg, så hop lige tilbage i indbakken og læs det, før du læser med her. I vores sidste indlæg, forklarer vi hvordan og hvorfor et putteritual virker. Med din øget viden, om hvad der er på spil og hvorfor, får du med dette indlæg konkrete værktøjer til, hvordan I kan lave et trygt putteritual, der virker hjemme hos jer.

En hjælp for hele familien

Forskning viser at putteritualer virker. Der er sjældent noget, man kan sige virker på alle børn, men det gør putteritualer faktisk, fordi de hjælper med at gøre en puttesituation forudsigelig, overskuelig og tryg for dit barn.

De ved hvad der skal ske, de ved hvad der forventes, de ved det er trygt og rart, hvorved deres nervesystem beroliges, så de nemmere kan finde ro.

Vi ved at putteritualer gør det nemmere for dit barn at falde i søvn, og forkorter indsovningstiden. Vi ved at det forbedrer den generelle søvnkvalitet hos barnet og mindsker antallet af opvågninger. Man ser faktisk også, at det skaber mere ro hos jer som forældrene, fordi I også slapper af i rutinen, og ikke skal tænke over hvordan I får jeres barn til at falde i søvn i dag. Det er således en hjælp for hele familien, og kan også gøre det nemmere at skiftes til at putte, fordi mor og far gør det samme.

Forudsigelighed skaber overskuelighed

Et barn har behov for at vide hvad der skal ske, og behov for at blive forberedt. Hvis barnet konstant skal forsøge at finde ud af, hvad der skal ske, skal aflæse sine omgivelser og omsorgspersoner, så vil barnet være på arbejde og nervesystemet kan derfor komme på overarbejde. I en sådan situation, særligt i dagens sidste timer, hvor barnet er træt, så vil barnet have svært ved at finde ro, regulere sig ned og falde i søvn.

Start med at skabe overskuelighed og forudsigelighed tidligt på aftenen. Forudsigelighed, kan både skabes via handlinger, bestemte sætninger og genkendelige elementer, som kommer i samme rækkefølge hver aften. Det kunne eksempelvis være handlinger som, at læse en godnathistorie. Sætninger kunne være “uhh det bliver dejligt at komme under dynen” og “sov godt og drøm sødt”. Et genkendeligt element kunne være en nusseklud eller en natlampe.

Allerede først på aftenen kan rutinen starte, så overgangen fra vågentid til sovetid også bliver forudsigelig og forberedende. Her indgår eksempelvis tandbørstning, nattøj og måske musik for lidt større børn, mens det for helt små børn eksempelvis kan være et bad, bleskift, en afdæmpet belysning og lidt roligt musik.

Forudsigeligheden og effekten heraf, kan først forventes at komme, når man har lavet ritualet mange gange. Det er vigtigt at barnet får en god erfaringen med putningen. Her er særligt måden vi taler på og tonen vigtigt, da det også bliver styrende for vores kropssprog. Uanset barnets alder og om barnet har et sprog eller ej, så læser dit barn dit kropssprog og bemærker din tone. Derfor kan det hjælpe at inddrage positive ord i de sætninger I siger f.eks.

dejligt, hyggeligt, sov godt, drøm sødt. Også selvom putningen måske er svær hjemme hos jer.

Putteritualets længde

I det første år skal putteritualet helst ikke tage meget mere end 10-20 min., før I når dertil, hvor I siger godnat og forventer barnet lægger til at sove. For børn over 1 år, er det en fordel at holde ritualet under 30 min. Hvor lang tid der så går før barnet reelt sover, er noget andet. Det skal helst ikke tage længere tid, fordi ellers vil barnet have svært ved at holde koncentrationen, og begynde at blive overtræt. Når barnet er træt nok, har haft en alderssvarende vågentid siden sidste lur og udviser træthedstegn, så startes putningen.

Læg en fælles plan

Et barn kan godt skelne mellem at mor og far gør tingene lidt forskelligt, men det er vigtigt, at I som forældre sammen laver rutinen, så der i handlingernes rækkefølge og de ting i siger, er en ensartethed.

Det er jer som forældre, der har styringen. Dermed er det også jer, der skal gøre op med jer selv, hvad I orker og har lyst til at gøre sammen med jeres barn hver aften. Det er bedre kun at synge én sang og kunne være nærværende i det, frem for at synge 8 sange, hvis ikke man gider det. Hvis du ikke gider, kan dit barn nemlig sagtens mærke det, så vælg nogle ting som I som forældre begge kan være i og har lyst til.

For at etablere et godt putteritual hjemme hos jer, så start med at tale om hvordan du og din partner, måske gør tingene ens og forskelligt. Hvordan putter I hver i sær og hvordan trøster I? Find sammen frem til hvad der er vigtigt for jer, og hvilket ritual i begge kan være I, for at skabe ensartethed og tydelighed overfor jeres barn.

Som forældre har I ansvaret for stemningen

De voksne har ansvaret for stemningen. Det er jeres ansvar at tonen er rar, og at I signalerer overfor jeres barn, at alt er tryg og godt, så jeres barn kan finde ro til at falde i søvn. Det vil være svært nogle dage, når I selv har haft en lang dag, har en kort lunte eller ikke har det overskud til den tålmodighed det kræver. Men det er vigtigt at barnet kommer til at skabe en sammenhæng mellem putningen, og følelsen af at det er behageligt og rart. Hvis barnet således har erfaring med, at putningen er rar, vil barnet allerede fra starten i putningen begynde at få ro på
nervesystemet, og have nemmere ved at falde i søvn.

For at sikre den gode stemning, er det således vigtigt at have fokus på hvilke signaler du sender til dit barn omkring putningen. Det handler både om ordvalg, tone, kropssprog, nærvær og de soveomgivelser der skabes. I
tidligere indlæg har vi talt om soveomgivelserne og hvor vigtige de er. Både belysning, farvevalget og de elementer der er omkring barnet seng, påvirker barnets evne til at finde ro.

Tip og inspiration

For børn der når en alder på 1,5-3 år, kan man med fordel involvere barnet i processen, så de ved hvad der skal ske.

Brug her evt. piktogrammer eller billeder, da børn er meget visuelle. Ved at involvere barnet, gives barnet de bedste forudsætninger for at blive forberedt og samarbejde. Det kan også være en god idé, at holde de fleste dele af putteritualet i nærheden af barnets soveomgivelser, og i rolige omgivelser. Hvis man bevæger sig imellem forskellige rum, og dermed også bevæger sig imellem forskellige lyssætninger, lyde og lugte, kan det være forstyrrende for barnet. Det handler om at sætte tempoet ned, så barnet ikke bliver afledt, men derimod får ro til at mærke trætheden.

Vil du modtage tips og tricks til jeres putning?

Vi deler ofte ud af vores viden om søvn og giver dig tips og tricks til at gøre hverdagen nemmere. Hør også om nye aktiviteter i Nou Petit, lancering af produkter og meget mere.

Vi bruger cookies for at sørge for, at du får den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Privatlivspolitik